Krónikus hemodialízis berendezésben lévő hőmérséklet szabályozási kör minőségének javítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jobbágy Ákos Andor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozati munkám során egy krónikus dialízis berendezés fejlesztésébe volt lehetőségem bekapcsolódni.

Krónikus dialízis kezelésre akkor van szükség, amikor a vesék működése tartósan lecsökkent, vagy véglegesen leállt és nem tudják ellátni kiválasztó funkciójukat. A hemodialízis egy testen kívüli mesterséges vesepótló kezelés, mely során a gép egy megfelelő összetételű, úgynevezett dializáló oldat és egy féligáteresztő membrán – ami az úgynevezett dializátorban található - segítségével tisztítja meg a vért.

A dializáló oldat egyik nagyon fontos jellemzője a hőmérséklete. A cél, hogy az oldat a kívánt hőmérsékletet a dializátor bemeneténél érje el. A hardver kialakításából adódóan azonban nem lehetséges kezelés közben ezen a ponton mérni a hőmérsékletet, ezért a szabályozót úgy tervezték meg, hogy a dializátor előtti utolsó hőmérséklet szenzornál vegye fel a kívánt értéket. Így viszont az oldat hőmérséklete az alacsonyabb – szélsőséges esetben magasabb – környezeti hőmérséklet miatt eltérhet ettől az értéktől a dializátornál.

A berendezésben azonban van egy további, eddig a hőmérséklet szabályozására fel nem használt hőmérséklet szenzor, amely a dializátor után helyezkedik el a vízkörben. A szakdolgozatom célkitűzése mérések alapján annak megállapítása volt, hogy a szenzor értékét felhasználva a szabályozásban csökkenthető-e az eltérés a kívánt és a dializátor bemeneténél mért hőmérsékletek között, és amennyiben igen, úgy támasszam ezt alá a szabályozó megfelelő módosításával.

A dolgozatomban először bemutatom a dialízis főbb típusait, majd az általam használt hemodialízis berendezés működését, külön kitérve a hőmérséklet szabályozás működésére. Ezután ismertetem az általam kiválasztott mérési paramétereket és a felhasznált eszközöket. Megmutatom, hogy a mérési eredmények alátámasztották a sejtést, miszerint felhasználható a szenzor a kívánt célra. Ezt követően a szabályozó módosításához szükséges lépéseket mutatom be, ami két fő részből tevődik össze. Az egyik annak a megállapítása, hogy a szabályozó milyen feltételek mellett tud hatékonyan beavatkozni, a másik pedig az, hogyan avatkozzon be. Végül egy összehasonlító értékelést adok a módosítás előtti és utáni szabályozó eredményességéről.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.