LabVIEW FPGA alapú léptetőmotor vezérlés

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozat feladatom az volt, hogy egy National Instruments Single Board RIO FPGA eszköz segítségével, és a hozzá készített kiegészítő áramkörrel léptetőmotorok vezérlését valósítsam meg oly módon, hogy a kész eszközt egy léptetőmotor tesztelő rendszer részeként a Robert Bosch kft.-nél fel tudják használni.

A dolgozat első felében ismertetem a feladat elméleti hátterét, és a feladat megvalósítása során felhalmozott háttértudást. Leírom a különböző típusú léptetőmotorok belső felépítését, előnyeiket és hátrányaikat, valamint ismertetem a vezérlésük különböző módjait, és ezek szokásos megvalósítását. A léptetőmotorok után a LabVIEW rendszer leírása következik, írok mind a rendszer felépítéséről, a különböző modulok szerepéről, mind pedig a LabVIEW speciális, grafikus programozási nyelvéről.

A dolgozat második felében arról lesz szó, hogy hogyan oldottam meg a feladatot. Először a meghajtó áramkör megtervezését, és megvalósítását írom le, a breadboardon összerakott prototípustól kezdve, a végleges NYÁK terven át, a legyártott és összeszerelt áramkörig. Ezután következik az elkészített LabVIEW program működésének bemutatása, végül pedig egy rövid leírás arról, hogy hogyan, és milyen módszert dolgoztam ki, a motorok ugrópontjának mérésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.