Laparoszkópos sebészi tréner validálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Steiner Henriette
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A minimál invazív sebészet a nyitott műtéti eljárások népszerű alternatívája, melynek célja a posztoperatív fájdalom és a vérveszteség mérséklése, a lágyrészek kímélése, a hospitalizációs idő lerövidítése, a rehabilitációs idő csökkentése, továbbá az esztétikusabb bőrheg képzése. A laparoszkópia egy olyan minimál invazív műtéti beavatkozás, amely többnyire a hasüreg nagyobb metszéssel történő megnyitása nélkül teszi lehetővé a hasüregi és kismedencei szervek megtekintését, és számos műtét elvégzését.

A laparoszkópos műtétek azonban rendkívül nagy gyakorlatot igényelnek, így a műtét során szükséges készségeket fejleszteni kell. Ennek egyik lehetősége a laparoszkópos szimulátorok, úgynevezett sebészeti trénerek használata. Annak ellenére, hogy az elmúlt években számos szimulátort fejlesztettek ki, az olcsó, könnyen hozzáférhető szimulátorok iránti igény továbbra is jelentős. Az Apollo tréner hasznos és megfizethető megoldást jelent a laparoszkópos műtétek gyakoroltatására. A műtéti szimulátorok paramétereit, így az Apollo hasznosságát is, az elvégzendő feladatok pontosságát és valószerűségét számos méréssel igazolni kell.

Diplomamunkám célja az Apollo validálása a tréneren végzett feladatok teljesítéséhez szükséges idők lemérése, ezek statisztikai kiértékelése, illetve egy optikai követéses kísérleti elrendezés kidolgozása. A követéses elrendezésen végzett mérések és ezek kiértékelése a sebészeti képességek objektív felmérését biztosítják. A különféle mérési eredmények statisztikai módszerekkel történő kiértékelése lehetőséget ad a sebészi képességek, a gyakorlottság számszerű mérésére, illetve a laparoszkópos szimulátor validálására is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.