Látványos fizikai kísérletek támogatása mikrovezérlőt tartalmazó hardverrel

OData támogatás
Konzulens:
Nagy Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A fizika napjaink oktatásában nagyon fontos szerepet játszik. Nélküle nem tudnánk értelmezni és megmagyarázni a körülöttünk lezajló folyamatokat. A kísérletezés mindig is fontos alkotóelemét jelentette, korunk technikai fejlődése mellett pedig egyre több és több kísérletet támogató eszköz jelenik meg, lehetőséget adva a kísérlet körülményeinek korábban nem lehetséges pontosságú beállítására. A segédeszközök használata lehetővé teheti továbbá a kísérletek látványosabbá tételét, a vezeték nélküli kommunikáció, a távoli vezérlés lehetősége pedig biztonságosabbá teheti azokat.

A granulált (granuláris) anyagok fizikája területén azok viselkedésének bonyolultsága miatt a közelmúltban is gyakoriak a témával kapcsolatban megjelenő tanulmányok és új kísérletek. A dolgozat témája egy ilyen kísérletet támogató eszköz tervezése és kialakítása. A kísérlet a következő:

Adott egy üreges henger, amelynek a két alapja üvegből készült, és benne kettő, szemcseméret szempontjából különböző típusú anyag található, nagyjából egyenlő arányban. A kísérlet eredménye esztétikai szempontból fontos, ezért javasolt jelentősen eltérő színű anyagok használata. A feladat, hogy a hengert a tengelye körül egyenletesen forgassuk, azt vízszintesen tartva, alacsony, percenként legfeljebb 4-5 fordulatszám mellett. Eredményként a henger alapján kirajzolódó alakzat szabályos mintát fog felvenni.

A dolgozat bemutatja a motor szabályozásához kialakított mikrokontrollerrel rendelkező áramkör tervezésének lépéseit, valamint a felhasznált mikrokontrollerre megírt alacsony szintű szoftvereket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.