Levegő-előkészítő rendszer szoftverének portolása PC-re, összekötése szimulációs réteggel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A levegő-előkészítő rendszer (Electronic Air Control, röviden EAC) olyan biztonságkritikus rendszer, ami a haszongépjárművekben rendelkező levegő mennyiségét és minőségét garantálja magas szintű logika segítségével.

Ahhoz, hogy az EAC szoftverének működését egyszerűen tesztelni tudjuk, célszerű a tesztkörnyezetet személyi számítógépen is megvalósítani. Mivel beágyazott rendszerről van szó, ezért szükséges a hardverfüggőségeket megszüntetni ahhoz, hogy PC-n tudjuk futtatni a szoftvert. Ehhez az egyes modulok alacsonyszintű hardver driverjeit kell szimulálni, mivel ezek teremtik meg a közvetlen kapcsolatot a hardverrel.

A teljeskörű tesztelés érdekében a szoftvert összekapcsolhatjuk egy szintén PC-s környezetben megvalósított teherautó-szimulációval. Így realisztikusabb körülmények között lehet a rendszert tesztelni.

A szakdolgozatban először bemutatásra kerül az EAC és a rétegelt szoftverarchitektúra. Ezt követően elemzi a szoftver PC-re történő fordításának feltételeit, és végigkövethetjük a megoldás menetét. Majd a szimulációban szerepet játszó szoftverkomponenseket mutatja be, emellett ismerteti a feladatom során elvégzett átalakításokat a PC-n való futtatás eléréséhez. Ezután a járműszimulációval való összekapcsolás megoldását ismerhetjük meg, majd feltárásra kerülnek a tesztelési keretrendszer továbbfejlesztési lehetőségei is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.