Lokális IoT felhők együttműködésének megteremtése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A diplomatervezésem során az Arrowhead keretrendszerrel és annak két központi rendszerével (Core System), az Orchestratorral és a QoS Managerrel foglalkoztam.

Az Arrowhead célja egy működő keretrendszer megvalósítása az Internet of Things (IoT) ipari alkalmazásaihoz. Az IoT tulajdonképpen egy óriási háló, aminek segítségével hétköznapi eszközök is intelligensen működnének, és képesek lennének egymással kommunikálni. Elsőként az Orchestratorral foglalkoztam, aminek a feladata, hogy az Arrowhead keretrendszer szolgáltatás-alapú architektúrájában megteremtse a különböző szolgáltatások összekapcsolódásának lehetőségét. Az implementációt Java programozási nyelven írtam, REST architektúrát használva, a JAX-RS API segítségével.

Később a QoS Manager kidolgozásával és egy SDN Controller, a Cisco APIC-EM integrálásával foglalkoztam. Diplomatervemben egy működő koncepciót mutatok be, ami teljes együttműködést biztosít az Arrowhead framework és az SDN Controller között.

Az első fejezetben a jelenlegi IoT-s világról adok egy körképet. A második fejezetben röviden bemutatom a kidolgozás alatt álló Arrowhead keretrendszert. A harmadik fejezet az Orchestratorra fókuszál, ami a diplomatervem fő témája. Bemutatom a tervezés menetét, és az Orchestrator feladatait. A negyedik fejezetben bemutatom az implementációhoz használt eszközöket és protokollokat. Az ötödik fejezetben az Orchestrator megvalósításáról írok, bemutatva a megvalósított modul működését, valamint a kommunikációhoz használt üzeneteket. A hatodik fejezetben a frameworkben bekövetkezett fejlesztések közül kettőt, a biztonsági fejlesztéseket és az Orchestration Store-t mutatom be. A hetedik fejezetben Quality of Service és a Software Defined Networking hátterét mutatom be, valamint azt, hogy mi módon nyújthat lehetőséget az SDN a QoS biztosításra. A nyolcadik fejezetben a Cisco APIC-EM és az Arrowhead integrálására adok egy lehetséges megoldást. A kilencedik fejezetben összegzem a diplomatervezés alatt végzett munkámat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.