Lokalizációs eljárások intelligens eszközökkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az okostelefonok, mint nagy számítási kapacitással rendelkező multifunkcionális intelligens eszközök, meglehetősen elterjedté váltak. Az Android elnevezésű, nyílt forráskódú mobil-operációsrendszer pedig kifejezettem támogatja az általa futtatható alkalmazások fejlesztését a szabadon hozzáférhető írásos segédanyagaival.

Szakdolgozatomban megvizsgálom az akusztikus lokalizáció, általában speciális eszközöket igénylő, módszerének megvalósítási lehetőségét ezeken a multifunkcionális eszközökön. Célom egy olyan szoftver megalkotása, ami az okostelefonokon kívül más erőforrást nem igényel, és képes egy hangforrás becsült helyének megállapítására.

Külön foglalkozom az Android operációs rendszeren futó alkalmazások felépítésével, és a telefonokban megtalálható erőforrásokkal, ugyanis ezek tulajdonságai jelentősen befolyásolják a lokalizációs feladat megvalósításának korlátait és pontosságát.

Az elkészített program alapja a TDoA (Time Defference of Arrival) néven ismert módszer, az ehhez szükséges adatok mérése pedig a telefonok mikrofonjainak segítségével történik.

Dolgozatom végén a megvalósított szoftver által mért eredményeket is ismertetem, illetve kitérek a program hiányosságaira és továbbfejlesztési lehetőségeire.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.