Lokatív múzeumpedagógiai keretrendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt évek során az okostelefonok jelentősége a társadalomban kiemelt lett. A fiatalok nagy részének van már okostelefonja, vagy hasonló eszköze. Ezek a készülékek már elég messze állnak attól, hogy kizárólag telefonálásra lehessen őket használni. Alkalmazások milliói érhetőek el rájuk, internetezésre, zenehallgatásra, játékra is alkalmasak. A készülékek általában tartalmaznak helymeghatározásra alkalmas szenzorokat, vevőegységeket. Könnyen lehet rájuk olyan alkalmazásokat írni, melyek ezeknek az adatait is felhasználják. A legnépszerűbb okostelefonos platform jelenleg az Android, dolgozatomban ezzel foglalkozok részletesen.

Az élet legtöbb területén már egyre természetesebb ezeknek a készülékeknek a használata. A múzeumokban is megjelennek a különféle alkalmazások, melyeknek a célja, hogy a látogatók a múzeum kiállításainak megtekintése során további információkat kapjanak a kiállított tárgyakról, és élvezetesebbé tegyék a látogatást.

Szakdolgozatomban először bemutatom a mobiltelefonok alkalmazási lehetőségeit múzeumi környezetben, majd egy olyan rendszert tervezek, amely alkalmas arra, hogy helyfüggő módon adjon információt a múzeumokról a látogatóknak. Ehhez megtervezek, és prototípus szinten implementálok egy adminisztrációs alkalmazást, amelyen keresztül adatok feltöltése és módosítása lehetséges, illetve egy kliens alkalmazást Android alapú okostelefonokra. Az alkalmazás tárol helyadatokat az egyes múzeumokról és látványosságokról, ezzel segítve a felhasználók tájékoztatását. Részletesen bemutatom a felhasznált technológiákat, a tervezés és az implementáció fontos részeit, illetve kifejtem a továbbfejlesztési lehetőségeket is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.