Low-cost szenzorhálózat tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A vezetéknélküli kommunikációt használó szenzorok felhasználásával számos, eddig csak korlátozottan vagy egyáltalán nem megvalósítható mérési és monitorozási alkalmazás használatára nyílik lehetőség. Ezen új lehetőségek kihasználása azonban nem mindenki számára elérhető, az eszközök magas ára, vagy a felhasznált rendszerek bonyolultsága miatt.

Szakdolgozatom egy olyan vezetéknélküli adatgyűjtő szenzorrendszer fejlesztését mutatja be, melynek kialakítása alacsony költségekkel jár, egyszerű felépítésű és könnyen használható.

Az elkészült rendszer egymással tádiós kapcsolatban álló szenzoregységekből és gateway egységből, valamint egy távoli szerverből áll, mellyel a gateway WiFi-n keresztül tartja a kapcsolatot. A rendszer kétféle működésű (ciklikus és real time) szenzoregység használatát teszi lehetővé, melyek adatait a gateway egység továbbítja a szerver felé. Egy weboldalon a felhasználó nyomon követheti az élő szenzor adatokat, kereshet az archív adatok között, valamint lehetősége van a szenzoregységek konfigurációjára is.

A szakdolgozat első felében az adatgyűjtő rendszer felépítése, a kiválasztott hardverkomponenseknek, illetve a komponensek közötti kommunikáció módja kerül bemutatásra. A dolgozat ismerteti a beágyazott eszközökön és a szerveren futó szoftverkomponensek működését, majd a megvalósított rendszeren egy prototípus szenzoregység segítségével végzett tesztek eredményeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.