MIPI kamera szoftveres integrációja i.MX6 rendszerbe

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Manapság egyre több és több ember fejleszt programokat egyre rövidebb és rövidebb idő alatt. A piac profit-orientált működésének okán a vezetőség sokszor olyan határidőt tűz ki, melyet a dolgozók nem, vagy csak nagy erőfeszítések árán tudnak tartani. Ugyanakkor a fejlesztők által felhasználható erőforrások olyan nagy teljesítőképességgel rendelkeznek, mint korábban soha. Ezek a körülmények együtt könnyen vezethetnek a megírt kód romlásához, a pazarló eljárások használatához, illetve az alacsonyabb-szintű, hardver-közeli megoldások elhanyagolásához. Az eredmény olyan termék, ami rosszabb teljesítményt ér el, mint az lehetséges lenne, vagy ugyanolyan teljesítmény mellett lényegesen több erőforrást vesz igénybe.

Ezen problémák alól a kameraképet kezelő alkalmazások sem képeznek kivételt. Főleg a modern készülékekben, a nagy felbontású képkockák adatainak továbbítása és feldolgozása nem megfelelő kezelés esetén rendkívül negatívan befolyásolhatja az egész rendszer működését.

Ennek fényében a szakdolgozatom során egy képrögzítést végző applikáció optimalizációjának problémáját oldottam meg. A feladat keretében egy beágyazott grafikus feldolgozóegységet és a közvetlen memóriaelérés folyamatát használtam fel a mozgóképek megjelenítése során a központi feldolgozóegységen eső teher enyhítésére. Ezt követően a program hardver-specifikus részeinek átírásával növeltem a mentett képek méretét, majd hatékonyabbá tettem a mentés folyamatát.

Bár lényegében nem valósítottam meg olyan új, eredeti programot, amire ne létezett volna már korábban több alternatíva is, az általam kínált megoldás hatásfoka lényegesen magasabb, mint közvetlen elődjéé. Az applikáció a hatékonyság növelését a teljesítőképesség bármiféle csökkenése nélkül érte el.

Ez egy olyan lehetőség, amely napjainkban egyre gyakrabban kihasználatlanul marad.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.