Magas rendelkezésre állású, elosztott web alkalmazás fejlesztése OpenSource eszközökkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

2014 márciusi adatok szerint a világ vezető gazdasági régióiban az internet penetráció meghaladta a 80%-ot. A fejlődő gazdaságokban pedig rohamosan nő az internet használók száma. Mára a populáció közel 40%-a rendelkezik közvetlen, vagy közvetett internet hozzáféréssel.

Ezek a számok rendkívül vonzóvá teszik az internetes vállalkozásokat, amik gombamód szaporodnak és globális célközönséghez szólnak. Azonban ezeknek a cégeknek olyan informatikai megoldásokra van szükségük, ami képes támogatni ennek a hatalmas piacnak a kiszolgálását.

A sok felhasználó párhuzamos kiszolgálását – erőforrás okokból - nem lehet egyetlen számítógép segítségével megoldani. Több számítógép összehangolt, skálázható együttműködésére van szükség. Az infrastruktúrán felül olyan szoftver megoldások is részei a megfelelő rendszernek, amik képesek elosztottan működni, hatékonyan kihasználni az elosztott infrastruktúra lehetőségeit, a működőképességet pedig hibatűréssel biztosítani.

Szakdolgozatomban azt vizsgálom meg, hogy ingyenes, lehetőség szerint nyílt forráskódú szoftverekből lehetséges-e, és ha igen, hogyan érdemes egy ilyen elosztott rendszert felépíteni, ami képes kiszolgálni a felvázolt igényeket.

Végigjárom egy elosztott webalkalmazás rendszer fejlesztésének lépéseit, melynek során egy keretrendszert hozok létre. A keretrendszer ajánlásokat tesz és konkrét megoldásokat fektet le a rendszer szoftver komponenseire és azok együttműködésére vonatkozólag.

Először áttekintem a webalkalmazások általános működését, a rendelkezésre álló ingyenes és nyílt forráskódú szoftver komponenseket. Az elosztott rendszerek elvárásait figyelembe véve kiválasztom a megfelelő megoldásokat, majd ezek segítségével létrehozok egy webáruház rendszert.

Második lépésként a létrehozott rendszert egy elosztott, lehetőségek szerint skálázható rendszerré alakítom át. Ennek során kiemelten foglalkozom a terhelés elosztó rendszerekkel, az adatbázis fürtökkel és a webalkalmazás kiszolgáló fürtökkel. A kialakítás során hibatűrő rendszer kialakítására törekszem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.