Mágnesestér-érzékelő szenzor tervezése és állapotbecslő rendszerbe integrálása

OData támogatás
Konzulens:
Kis László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A mágneses térérzékelő alkalmazásai sokrétűek. Összefoglaltam azon szenzortípusokat, melyek érzékelni képesek a mágneses tér valamely tulajdonságát. Az elméleti áttekintés után képet kapunk arról, hogy amikor mágneses teret mérünk, akkor azt hogyan tehetjük, milyen technológiákat tudunk erre felhasználni. Egyik legsokoldalúbb felhasználás a magnetorezisztív ellenállásokból létrehozott áramkör.

Az ilyen típusú szenzorokból készül iránytű, melyet én is felhasználtam egy szenzoregységet kiegészítő kártya megvalósításához, melynek fő feladata pozíció-meghatározás szenzorfúzió segítségével.

A fejlesztés során megismerkedtem olyan algoritmusokkal, melyek bizonytalanságot, a zajt használják fel arra, hogy pontosítsuk már meglévő adatainkat. Egy ilyen becslő módszer a Kálmán-szűrő, melyet felhasználtam, hogy négy szenzor segítségével még pontosabb helymeghatározást hajtsak végre.

Az általam Matlabban megvalósított eljárás valós idejű felhasználásra is alkalmas, például megszakadt GPS szolgáltatás rövididejű helyettesítésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.