MapReduce stratégia alkalmazása hibás VoLTE működés detektálására

OData támogatás
Konzulens:
Fehér Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A kutatásom célja egy MapReduce (röviden: MR) stratégia kidolgozása, amely skálázható adatfeldolgozást biztosít egy konkrét mintaillesztési algoritmus esetében.

Bemutatásra kerül egy 3 rétegű MapReduce architektúra, amely képes a terhelést több szerverfürtön szétosztani, illetve kezelni a 3 rétegű architektúra által behozott speciális eseteket. Ilyen kivételes esetnek számít például az egyes kliensek kieséséből adódó számítások elvesztése, a kliensek rugalmas tárolása, dinamikusan változó feladat ütemezés, vagy olyan esetek kezelése, amikor egyáltalán nincsenek feldolgozó egységek (kliensek). Továbbá az implementált MapReduce stratégia egy konkrét mintaillesztési algoritmus esetre van kiélezve, ezért lehetőség van specializált ütemezési stratégiát kidolgozni.

Kitérek a rendszer szerverfürtökön (kliensekkel) feldolgozott eredményeinek összegyűjtésére, amely biztosítja az eredeti program további működését a már feldolgozott adatokkal.

A szakdolgozatban szó lesz, az általam megvalósított MapReduce stratégia, más terheléselosztó módszerekkel való összehasonlításáról, valamint az egyes módszerek elemzéséről/értékeléséről a választott feladat vonatkozásában. Kitérek a programban felhasznált lock-free adatstruktúrákra, amelyek párhuzamos működést biztosítanak különböző hálózati I/O műveletek megfelelő kezelésére.

Az így bemutatott MapReduce stratégia egy lehetséges gyorsítást mutat egy speciális hibakereső algoritmusra. Ilyen algoritmust alkalmazhatunk például VoLTE (Voice over Long Term Evolution) hálózaton történő telekommunikációs hibák detektálásánál vagy bármilyen realtime több processzes feldolgozást támogató, nagy komplexitású algoritmusnál.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.