Márványvékonycsiszolat-elemző rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Geológusok és geofizikusok egy csoportja azzal foglalkozik, hogy bizonyos tulajdonságok alapján márványokat kategorizál. Ennek az oka többféle lehet. Elképzelhető, hogy ezek az attribútumok elárulják, hogy az adott márványdarab melyik bányából származik vagy ez alapján azt, hogy hamisítvánnyal van-e dolguk.

Ehhez először az adott márványdarabból egy ún. vékonycsiszolatot metszenek olyan vastagságban, amit egy szkenner már át tud világítani. A letapogatás után pedig a beolvasott képen megpróbálják meghatározni a csiszolat tulajdonságait.

A gond az, hogy az eléjük táruló kép több száz vagy több ezer kalcitszemcse rajzolatát tartalmazza, és az összeset fel kell dolgozniuk ahhoz, hogy megbízható adatokat kapjanak. Sajnos a teljesen automatizált, ma elterjedt képanalizáló módszerek nem működnek hatékonyan a márvány egyedi szerkezeti tulajdonságai miatt, a manuális képelemzés pedig túl lassú.

Ebből kifolyólag született meg a gondolat, hogy olyan programot kéne nyújtani a földtudósoknak, ami kevés kézi beavatkozással pont annyira segíti a mögöttes algoritmusokat, hogy azok sikeresen végezhessék el a tulajdonságok kinyerését.

A dolgozatban bemutatásra kerül a GrainAutLine keretrendszer, ami összefogja ezen algoritmusokat és egységes programozói felületet kínál a külső fejlesztői számára, miközben jól áttekinthető dokumentációt is biztosít a használatának leírásához. Továbbá a keretrendszer egyszerűen kezelhető felhasználói felületet nyújt a programot használó földtudósoknak, akik manuálisan korrigálhatják az algoritmusok hibáit.

A bemutatott rendszer egyfajta nagyon különleges rajzprogram, és mint ilyennek, alapvető feladata a képmegjelenítés. Az átlagos vékonycsiszolati képek jellemzően nagy, 20 megapixelt meghaladó méretűek, így szükséges a képpontadatok gyors feldolgozása. Ismertetésre kerül egy videokártyával gyorsított, NVIDIA CUDA alapú módszer, ami segít elérni ezt a célt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.