Matlab alapú keretrendszer fejlesztése hibrid Petri-hálókkal történő forgalommodellezés céljára

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban a gépjárműforgalom növekedésével az autópályákon és gyorsforgalmi utakon is gyakorivá váltak a torlódások, melyeknek elkerülése, illetve hatásuk csökkentése gazdasági és környezetvédelmi szempontból is jelentős feladat. A torlódások elkerülésére különféle irányítási módszerek és algoritmusok állnak rendelkezésre, amelyek használatához alapvető az autópálya forgalmának modellezése. Erre a szakirodalom által javasolt egyik megoldás a hibrid Petri-hálók alkalmazása.

Jelen szakdolgozat egy olyan, MATLAB-alapú keretrendszer elkészítését ismerteti, mely hibrid Petri-hálók eszközével teszi lehetővé tetszőleges autópálya-szakaszok és az azokon haladó forgalom modellezését. A modellek széleskörűen paraméterezhetők annak érdekében, hogy a modellezett forgalom a lehető legjobban illeszkedjen az aktuális forgalomszámlálási adatokhoz. A modellezést egy könnyen kezelhető grafikus felhasználói felület segíti, míg a szimulációs eredmények szemléletes ábrákon is megjeleníthetők.

A szakdolgozat 2. fejezete összefoglalja a Petri-hálók felépítését és működését, különös tekintettel az időzített hibrid Petri-hálókra. A Petri-hálók MATLAB környezetben történő modellezését és szimulációját a 3. fejezet mutatja be, kitérve további, a forgalommodellezéshez szükséges kiegészítésekre is.

Az 4. fejezet az autópálya-modellezés során használt azon alapelemeket ismerteti, melyek használatával tetszőleges autópálya-szakasz modellje felépíthető. Az alapelemek leírása mellett részletesen bemutatja a modellezésükre készített Petri-háló elemeket és azok működését. Az autópálya-szakaszok kezelésére szolgáló MATLAB-függvényeket a 5. fejezet mutatja be.

Az 6. fejezet ismerteti a keretrendszerhez fejlesztett grafikus felhasználói felületet, melynek használatával az autópálya-modell összeállítása jelentős mértékben egyszerűsödik. A grafikus felület képes úthálózatok összeállítására és a megfelelő MATLAB kód előállítására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.