Metaanyag struktúrájú, nyomtatott monopol antennák tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Zólomy Attila Imre
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A diplomatervem témája különböző metastruktúrák alkalmazhatóságának vizsgálata volt nyomtatott monopól antennák esetében. A tárgy során a feladatom a metastruktúrák fizikai hátterének megismerése, a struktúrákban alkalmazott egységcellákkal kapcsolatos kutatómunka elvégzése, és egy ilyen egységcellával ellátott antennával rendelkező rádiós modul tervezése és mérése volt.

A dolgozat első szakasza, rövid bevezető után, az antennák elméleti hátterével foglalkozik, ezt követően a metanyagok fogalmának, fizikai hátterének ismertetése következik, különös tekintettel az anyagparamétereikre és hullámterjedésre való hatásukra. Ezt követően a különböző metaanyag-struktúrák egységcelláinak felépítését, és antennákban való alkalmazhatóságát mutatom be.

A dolgozatom következő szakaszában az előírt metastruktúrát tartalmazó antennával rendelkező rádiós modul tervezési lépéseit mutatom be. Ez magában foglalja a különböző felépítésű antennák szimulációit, a legmegfelelőbb típus kiválasztását és végül magának a rádiós modulnak a kialakítását. Ezt követi az antenna, illetve a modul sugárzott és vezetett méréseinek, illetve azok eredményeinek leírása.

A dolgozatot összegzéssel zárom, melyben tömören összefoglalom a diplomatervezés során végzett munkám eredményeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.