Meteorológiai állomás tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Balogh Attila
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A diplomamunkámban egy időjárási adatokat gyűjtő eszközt terveztem és valósítottam meg. A készülék többek között méri az alapvető időjárási paramétereket, úgymint légnyomás, relatív páratartalom, hőmérséklet, valamint rendelkezik egy valós-idejű órával is, mely értékeket képes megjeleníteni egy LCD kijelzőn, valamint egy FTDI chipen keresztül PC-vel kapcsolatot létesíteni. Ez a készülék kiválóan használható tájékoztató adatok megjelenítésére otthon, erkélyen, vagy akár egy fóliasátorban is.

A felhasznált elemeket, és a fejlesztő programokat tudatosan úgy választottam, hogy azok számomra viszonylag ismeretlenek legyenek, így elsajátíthassam ezek kezelését is. Az áramkörtervező Altium Designer-ről és az Atollic True Studio fejlesztői környezetről csak felületes ismereteim voltak, valamint az ARM mikrokontroller család használatában sem voltam eddig jártas. A felhasznált alkatrészek működtetése számos különböző periféria (SPI, ADC, I2C, UART) ismeretét igényelte, mely ugyan nem tudatos volt, de így jóval szélesebb ismeretekre tettem szert, melyek mindenképpen a hasznomra fognak válni.

Első dolgom a feladat értelmezése alapján egy előzetes blokkvázlat elkészítése volt, ezt követte az alkatrészek kiválasztása és megismerése, mely után kialakíthattam a kapcsolási rajzot. A NYÁK-terv elkészítésekor ügyeltem arra, hogy betartsak számos alapvető tervezési irányelvet, törekedtem a minél optimálisabb elhelyezésre, maga a lemezem két tüskesoron keresztül kapcsolódik a fejlesztői kártyához. Az időközben beszerzett alkatrészeket beforrasztottam kisebb korrigálásokkal és a rendszer felélesztése is sikeres volt. A kártya programozásának a megismerése után pedig elkészítettem a vezérlés szoftveres részét C nyelven.

A témakiírásban foglaltakat sikeresen elvégeztem, a készülékem megfelel a specifikációban részletezett leírásban, azonban a feladat szoftveres, de leginkább a hardveres részében és integrálhatóság terén még rengeteg fejlesztési lehetőség áll rendelkezésre az extra funkciók kialakítása terén.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.