Mikrohullámú diplexer tervezése Radio over Fiber vevőhöz

OData támogatás
Konzulens:
Cseh Tamás
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Az optikai távközlés felhasználása napjaink kommunikációs technológiájában szinte elengedhetetlen, emellett pedig rendkívül fontos szerepet tölt be a Radio over Fiber rendszer alkalmazása is. A struktúra lényege, hogy a rádióhullámok optikai jelekké való transzformálása után, az antennás egységek közötti szétosztást üvegszálon végzik, ezt követően a bázisállomáson megvalósított optikai-elektromos átalakítás után a jelet közvetlenül kisugározzák. Ez a felépítés ötvözi az optikai hálózatok előnyeit ( a nagy kapacitás, sávszélesség, a kis csillapítás, az elektromágneses hatásokkal szembeni érzéketlenség), a rádió kommunikáció mobilitásával.

A szakdolgozatom témája egy mikrohullámú diplexer tervezése a Radio over Fiber rendszer vevőegységéhez. Az áramkör feladata a 2,4 GHz-es és a 2,6 GHz-es, továbbá az 1,3 GHz-es és a 2,4 GHz-es sávok szétválasztása.

A munka magába foglalja egy általános és egy szélessávú Wilkinson teljesítményosztó, illetve különböző sáváteresztő és sávzáró szűrők tervezését és elkészítését is. A szimuláció során több szűrőtípust is megvizsgáltam. Mivel ebben a frekvencia tartományban a koncentrált paraméterű megvalósítás nem hozott érdemi eredményeket, ezért ezt követően szükségesnek tartottam az elosztott paraméterű hálózatok elemzését is. Foglalkoztam egyenlő hosszú tápvonalakból felépített, csatolt tápvonalas és ez utóbbin belül lépcsős szűrővel is. A diplexer megfelelő működésének érdekében egy impedancia illesztő hálózat tervezését is elvégeztem.

A legjobb tulajdonságokkal rendelkező egységek elkészítését áramkörök tesztelése követte, melynek során megvizsgáltam, hogy az elemek megfelelnek-e külön-külön illetve rendszer szinten is az előírt követelményeknek. Azon eseteknél, ahol az eredmények nem voltak kielégítőek, további hangolások elvégzését tartottam indokoltnak.

A folyamat befejezéseként a kész diplexert tartalmazó Radio over Fiber vevőt modulált jelekkel teszteltem, és eközben megfigyeléseket végeztem arra vonatkozóan, hogy az áramkör milyen hatással van a vevő kimenetén a mérhető jel minőségére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.