Mikrokontroller modul fejlesztése a TESRA tesztelő rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Csordás Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft évtizedek óta fékrendszerek gyártásával és fejlesztésével foglalkozik. A folyamatosan változó elvárások miatt a fejlesztés sosem állhat le sem a fékező mechanika, sem az azt vezérlő elektronika terén. Minden új fejlesztést megfelelően le kell tesztelni, mielőtt valódi vonaton teljesítene szolgálatot, hiszen a vasút veszélyes üzem, és bármely rendellenes működés komoly károkat okozhat.

A szakdolgozat célkitűzése, hogy a Knorr-Bremse által fejlesztett teszteszköz család egyik kártyájának vezérlőegységét lecseréljem egy modern, 32 bites mikrovezérlőt tartalmazó modulra. A munka a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft telephelyén történt, ahol biztosították számomra a szükséges hardver elemeket és a fejlesztőkörnyezetet.

A dolgozatom célja, hogy az olvasóval lépésről lépésre megismertessem a szoftverfejlesztés menetét. Bemutatom a fejlesztőkörnyezetet és a fejlesztést támogató eszközöket, majd röviden ismertetem a hardver felépítését, melyet a szakdolgozat előkészítéseként terveztem meg.

A szakdolgozat következő fejezeteiben ismertetem a szoftverrel szemben támasztott követelményeket és a valósidejű operációs rendszerek által biztosított előnyöket. Majd áttekintést adok a szoftver felépítéséről.

A szakdolgozat további részében részletesen bemutatom az egyes perifériák programozásának menetét, és ismertetem az alkalmazás működését. Végezetül bemutatom az új vezérlő modul tesztelésének lépéseit és a továbbfejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.