Mikrokontroller-felügyelet autóipari biztonságkritikus vezérlőegységben

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Valószínűleg nehéz volna aktuálisabb témát találni napjainkban az autóipari vezérlőegységek fejlesztése kapcsán a többmagos mikrokontrollerek alkalmazási lehetőségeinél. A mikroelektronika töretlen fejlődése az utóbbi évtizedben széles körben tette elterjedtté az egynél több magot tartalmazó processzorokat, melyek használatát a teljesítmény mellett gazdaságossági szempontok is indokolttá teszik az élet számos területén.

A többmagos kontrollerek megjelenése a biztonságkritikus autóipari vezérlőegységekben új kihívások elé állította a fejlesztőket mind a hardverfelépítés, mind pedig a szoftver szempontjából. Minthogy az ilyen vezérlőegységekre vonatkozó biztonsági követelmények előírják a mikrokontroller külső hardvereszköz általi, folyamatos felügyeletét, a többmagos kontroller belső redundanciája mellett szükség mutatkozik a mind fejlettebb felügyeleti eszközökre, a biztonsági watchdogokra is.

Feladatom egy bootloaderben és applikációban is egyaránt használható, tehát további komplex szoftvermoduloktól, rendszerhívásoktól függetlenül működni képes perifériadriver elkészítése volt egy ilyen biztonsági watchdogot tartalmazó chip mikrokontroller-felügyeleti funkcióihoz. A munkát a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. budapesti fejlesztőintézetében végeztem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.