Mikroprocesszoros fejlesztőkártya alapú autós adatrögzítő tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Kardos Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Gordon E. Moore, az Intel társalapítója az Electronics Magazine 1965. április 19-i számában a következő megállapítást tette az integrált áramkörök összetettségéről:

,,A legalacsonyabb árú komponens összetettsége évenként durván a kétszeresére nőtt. Rövidtávon ez az ütem várhatóan nem fog jelentősen változni, esetleg valamelyest növekszik.”

Az 1946‑ban elkészült első digitális, programozható számítógép 18.000 elektroncsövet tartalmazott, 2,5 m magas és 40 m hosszú volt, a tömege pedig elérte a mintegy 30 tonnát. Az integrált áramkörök megjelenése nagyságrendekkel csökkentette a méreteket, növelte a megbízhatóságot és a teljesítményt. A Moore megállapítása óta eltelt 50 év kitűnően igazolta az azóta Moore törvényként ismert összefüggést.

Napjainkra megjelentek olyan bankkártya méretű miniszámítógépek, melyek bár a tenyérben is elférnek, mégis képesek olyan komplex feladatokat ellátni, mint a lakásautomatizálás, folyamatirányítás és szabályozás, webszerver funkció, illetve használhatók hobbi célra is, mint például szórakoztató központ vagy videó játék emulátor. A mikroprocesszoros fejlesztőkártyák több be-/kimeneti csatlakozóval is rendelkeznek és áruk rendkívül kedvező, ezért egyre népszerűbbek mind a fejlesztőmérnökök, mind a hobbi felhasználók körében.

Diplomatervem célja a mikroprocesszoros fejlesztőkártyák megismerése, és kiegészítő áramkörök tervezése, melyek segítségével az eszköz képessé válik autós adatrögzítő funkció ellátására. Ennek során lehetőség van a pozíció és a sebesség szabványos formátumban történő tárolására, mely vezeték nélküli kapcsolaton keresztül számítógépre letölthető és térképen ábrázolható. Az eszköz képes továbbá GSM‑en keresztül kommunikálni és egyszerűbb riasztó funkciót ellátni, valamint lehetőséget ad a meglévő alapok mellett további fejlesztések elvégzésére is. Célul tűztem ki, hogy a prototípus a hardver megvalósításán felül megfelelő beágyazott és PC‑s szoftvertámogatással rendelkezzen, így a munkám végére a laboratóriumot elhagyva éles, terepi teszten is igazolhassam a készülék funkcióinak működését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.