Mikrovezérlő alapú mérőkártya integrált tápegység modulok tesztelésére

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A több kimenettel rendelkező integrált tápegységmodulok manapság nagyon elterjedtek a sok különböző feszültségszintet igénylő, jellemzően mikroprocesszoros rendszerekben. Az autóiparban az új technológiák elterjedése általában késleltetve történik meg, hiszen a biztonságkritikus alkalmazásokhoz szigorú követelményeknek kell megfelelni minden terméknek. Szakdolgozatomat a Robert Bosch Kft. vezetéstámogató rendszerekkel foglalkozó osztályán készítettem. Feladatom egy olyan áramkör megtervezése és elkészítése volt, amely képes lehet automatizáltan megmérni több csatornás tápegységmodulok jellemző tulajdonságait.

A munkám során kollégáimmal videó alapú vezetéstámogató rendszerek fejlesztésével foglalkozunk, amelyek tervezésekor a fizikai méret szűk korlátokat támaszt a fejlesztőknek, hiszen a szélvédőnél elhelyezve a sofőr látóterét nem zavarhatja. Természetesen, mint minden sorozatgyártott termék esetén az előállítási költség is fontos tényező. Ezért, az utóbbi időben, az autóiparban is felmerült az igény a több csatornás tápegységek használatára. Az, hogy egy modul a kritériumokat teljesíti-e, csak hosszas tesztek után dől el.

Az általam tervezett mérőkártya segítségével a tesztek elvégzése automatizáltan működhet, így a tesztek ideje alatt nem igényel folyamatos felügyeletet, ezzel sok mérnökórát spórolhatunk meg.

A megoldásom egy olyan áramköri kapcsolásból áll, amely lehetőséget biztosít a tesztek elvégzésére a mérési elrendezés módosítása nélkül és mérési adatokat szolgáltat egy PC részére, amelyen futó szoftver feldolgozza és kiértékeli az eredményeket. Dolgozatomban ismertetem a tervezés lépéseit, dokumentálom az elkészült hardver működését egy tesztprogram segítségével.

Az elkészült hardver képes a tápegységek teszteléséhez szükséges feltételeket előállítani, képes megadott mérések elvégzésére. Egyéb, külső eszközzel történő mérések elvégzéséhez képes vezérlést biztosítani.

Az elkészült hardver megfelelő szoftveres környezettel képes lehet automatizált tesztelések elvégzésére, eredményei hozzásegítenek szériatermékek tervezésekor a legmegfelelőbb tápegységmodul kiválasztásához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.