Monitorozás és hibakeresés SDN hálózatokban EMACS segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gulyás András
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A Software Defined Networking (SDN) koncepciót alkalmazó hálózatok új lehetőségeket nyújtanak hálózati szolgáltatások és alkalmazások fejlesztéséhez. Az SDN

hálózatok kiépítése a korábbi módszerektől eltérően lényegében szoftverfejlesztési feladattá egyszerűsödik. Jelentős számú előnyük mellett azonban egy hátránnyal is rendelkeznek: egy eddig nem létező új réteget vezetnek be, mely szoftveres hibákat is hozzáadhat az eddig előforduló hálózati konfigurációs hibákhoz. Ezen hibák felderítése már nem minden esetben lehetséges konvencionális hálózati hibakereső eszközök használatával.

Mivel az SDN egy elég fiatal koncepció, így nem sok olyan hibakeresést támogató eszköz létezik, mely képes ezen igényeket integrált módon kielégíteni. Dolgozatomban áttekintem a jelenleg rendelkezésre álló hibakereső eszközöket, majd a megfigyeléseimre alapozva kialakítok egy specifikációt az elkészítendő hibakereső alkalmazásról, a későbbiekben pedig ismertetem a korábban specifikált hibakereső és hálózat monitorozó rendszer egy megvalósított prototípusát, az EPOXIDE-ot. A dolgozatom végén pedig bemutatok néhány alkalmazási példát, ahol az eszköz hasznos képességeit veszem szemügyre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.