Motion Capture rendszer fejlesztése sportverseny-szituáció mérésére

OData támogatás
Konzulens:
Kertész Zsolt László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Motion Capture rendszer fejlesztése sportverseny-szituáció mérésére

Sportolók hosszabb ideig tartó csúcsteljesítmény leadása vége felé közeledve olyan mértékű izomfáradtságot tapasztalnak, hogy az addigi mozgásmintájukat csak kellő felkészültséggel és fegyelemmel tudják megtartani. Bár a verseny utolsó másodperceiről beszélünk, a tökéletes hajrán nagyon sok múlhat, így az erre való felkészülés ugyanannyira fontos, mint a rajt és az utazótempó tökéletes kivitelezése.

A sportoló hajrábeli mozgása nehezen megfigyelhető a verseny többi szakaszához képest, azon kívül, hogy azt az előző szakaszok idejének a töredékében végzi, ráadásul csak tényleges maximális teljesítmény leadásakor produkálja. Így nem lehet megkérni az atlétát, hogy hosszas időn keresztül terhelje magát, amíg az edzője minden szögből megvizsgálja.

Adott Motion Capture mozgáskövető technikával felvehetjük a mozgásmintát és azt tetszőleges szögből és tetszőleges lassítással vizsgálhatjuk. Elegendő csak egyszer lemérni a sportoló, adott sportágbeli mozgásában résztvevő testrészeinek kiemelt pontjainak trajektóriáját.

A szakdolgozatban egy mozgáskövető rendszer fejlesztését mutatom be egy általam választott sportágra jellemző mozgásmintán. Kiválasztok egy mérendő testrészt, a mozgást legjobban jellemző pontokra installálok markereket. A mért egyénnek adott idő alatt a lehető legtöbb energiát felhasználva kell teljesítenie a mérést. A mérésnek meghatározom három szakaszát: rajt, utazó és hajrá szerint. Az utazó és a hajrá során végrehajtott periodikus mozgást átlagolom és összevetem egymással - a rajt szakasszal nem foglalkozom. Így egyetlen ciklussal fogom tudni jellemezni a két szakaszt. A hajrát onnantól fogom mérni, amely pillanattól láthatóan szétesik, darabolódik a mozgás.

Munkám során irodalomkutatást végzek az alkalmazott technológiával kapcsolatban, ismertetem a sportág mozgásának jellegzetes hibáit. C++ nyelven fejlesztek egy ultrahangos Zebris CMS-HS rendszer adatait begyűjtő, feldolgozó és ábrázoló programot. A begyűjtött adatokat egy olyan modellt építek, melyről megfigyelhetőek a mozgás aszimmetriái. A modellt OpenGL segítségével ábrázolom. Részt veszek egy optikai alapú Motion Capture mérésen, és a korábbi tapasztalataim alapján meghatározom, hogy a témám mely pontjainál alkalmazható hatékonyabban ez az eljárás az ultrahangos technikával szemben. Végül a kapott eredményeket elemzem és javaslatokat teszek a mozgás javítására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.