Mozgás alapú távoktató és ellenőrző rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Zainkó Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Jelen szakdolgozat témája egy ’Mozgás alapú távoktató és ellenőrző rendszer’ megvalósítása, melynek segítségével lehetőség nyílik mozdulatsorok rögzítésére, valamint a felvett mozdulatokat végrehajtva ellenőrizhetjük saját képességeinket anélkül, hogy egy hozzáértő szakembernek (személyi edzőnek) jelen kellene lenni. Ennek megvalósításában sok fantáziát láttam, hiszen gyakran előforduló probléma, hogy az adott mozgáskultúrát oktató szakember nem tud személyesen megjelenni tanítványai előtt, ezért választottam ezt a még újdonságnak számító témát. Egy ilyen rendszer széles körben használható, gondoljunk itt különböző sportok oktatására, gyógytorna otthoni végzésére, táncpróbákra. Az oktatónak elegendő az adott feladatsort saját otthonában (vagy akár munkahelyén) rögzíteni, a rögzített feladatot a felhasználó azonnal letöltheti az Interneten keresztül, és máris gyakorolhatja a mozdulatokat a következő órára.

Ennek megvalósításához egy mozgásérzékelő szenzorra volt szükség, ami követi és felismeri mozdulatainkat, majd az adatokat továbbítja a megfelelő program számára. A program a kapott információkból meghatározhatja a mozdulatsor egy előre megadott másik mozdulatsorhoz képesti eltérését. A kapott eredményt a felhasználó számára is információt hordozó formában megjelenítve egy visszajelzést kapunk a mozgásunkról. A számos lehetőség közül az egyik könnyen elérhető, de funkcióiban is kiváló mozgásérzékelő szenzort választottam a megvalósításhoz.

A Microsoft által tavaly (2010) késő ősszel kiadott mozgás alapú vezérlő (a továbbiakban Kinect néven is szerepel) jelentős hatással volt a konzolpiacra, ugyanis most először juthatott hozzá a nagyközönség megfizethető áron egy forradalmian új, alapjaiban a többitől merőben különböző vezérlő eszközhöz. A Nintendo ugyan korábban bevetette a mozgásérzékelős szenzor alkalmazását (Nintendo Wii), de a Microsoft terméke egyedi abban a tekintetben, hogy az irányításhoz nem szükséges kezünkben tartanunk semmilyen vezérlőt, csupán a saját mozgásunk elegendő a szoftverek kezeléséhez illetve a játékok irányításához, így tulajdonképpen mi magunk vagyunk a „vezérlők”.

A szenzort eredetileg Xbox-hoz adták ki, de később megbízható drivereket készítettek, melyek révén a Kinect összeköthetővé vált személyi számítógépekkel is. Szakdolgozatomban a PrimeSense által kiadott OpenNi-t használtam a PC-vel történő összekapcsoláshoz.

A megvalósítás során arra törekedtem, hogy a program felhasználóbarát legyen, azaz egy nem szakmabeli személy (például nem informatikus) is könnyedén ki tudja használni az alkalmazás nyújtotta funkciókat. A félév végére sikerült a specifikációban foglaltakat végrehajtani. Egy olyan összefüggő rendszert hoztam létre, amely alkalmas különböző személyekhez különböző felhasználói profilt létrehozni, ezeket nyilvántartani, kezelni, szükség esetén módosítani. Az egyes felhasználók a számítógépükhöz csatlakoztatott Kinect segítségével az alkalmazást elindítva képesek saját gyakorlataikat rögzíteni, melyeket szintén eltárolunk egy adatbázisban. Ezek a gyakorlatok világszerte elérhetők a program többi felhasználója számára, hiszen létrehozás után azonnal felkerülnek a Web-szerverre. Innen bárki letöltheti a számára szükséges feladatot, valamint a létrehozott mozdulatsor jobb átláthatósága érdekében a felvett gyakorlatról saját videót is feltölthet. A letöltött feladatok végrehajtása után az eltárolt eredményeket szintén megjeleníthetjük a honlapon.

A korszerű és innovatív vezérlési mód, valamint a világhálón történő megosztás lefektették az alapjait annak, hogy a program a jövőben akár egy sikeres termékké váljon. A szakdolgozat keretében létrehozott alkalmazás a későbbiekben bővíthető további mozgásfajták definiálásával (jelenleg három típust definiáltam: tánc, gyógytorna, harcművészet). Mivel a szakdolgozat fő célja nem a látvány, hanem a rendszer működésének demonstrálása volt, a jövőben egy igényes grafikai felület hozzáadásával további felhasználói célcsoportok érdeklődését lehetne felkelteni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.