Műholdak orientációját meghatározó csillagkövető szoftver fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Srp Ágoston Mihály
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Műholdak esetében nem csak az a fontos, hogy a műhold milyen pályán és hol helyezkedik el, hanem az is, hogy milyen irányítottsággal, más szóval orientációval rendelkezik. Az orientáció ismerete nélkül nem lehetne a napelemeket a Nap felé, a kamerákat a megfigyelni kívánt objektum felé, az antennákat az adó vagy vevő felé fordítani.

A szakdolgozat keretein belül a feladat egy olyan, műholdak számára is használható csillagkövető szoftver megtervezése és implementálása volt, mely sikeresen képes meghatározni egy műhold orientációját a csillagokról készített fotók alapján.

A dolgozat a csillagkövetők által használt különböző koordinátarendszerektől kezdve bemutatja a szoftver felépítését, egyes részegységeinek követelményeit és megvalósítási lehetőségeit.

A bemutatást a csillagok azonosításához kidolgozott algoritmusok ismertetése és összehasonlítása követi, majd egy MATLAB nyelven írt prototípus megtervezése és megvalósítása kerül ismertetésre.

A prototípus implementálása és tesztelése után elkészült a csillagkövető szoftver C nyelvű, műholdfedélzeti környezetben használható, mikrokontrolleren is futtatható változata. A dolgozat ismerteti a C nyelvű és a MATLAB nyelven írt program közti főbb különbségeket és azok okait.

Végül a program valós és szintetikus képeken történő teszteléséről és az így kapott teszteredményekről esik szó.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.