Műholdfedélzeti plazmadiagnosztikai berendezés földi ellenőrző egységének fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Váradi Zsolt
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Egy műholdfedélzeti berendezéssel szemben elvárás, hogy az űr szélsőséges környezeti körülményeit elviselje, valamint a platform által támasztott követelményeknek is megfeleljen. A repülő eszközök fejlesztése során már a korai fázistól kezdődően kiemelt fontosságot kap a követelményeknek való megfelelés verifikálása, amellyel elkerülhető egy későbbi, az integrálás során felmerülő probléma miatti áttervezés, a misszió késleltetése, illetve minimalizálható a repülés közbeni meghibásodás valószínűsége. A verifikációs eljárás része a funkcionális tesztelés, melyhez egy olyan tesztkörnyezet kialakítása szükséges, amely a berendezés csatolófelületein a platform megfelelő egységeit szimulálva alkalmas a berendezés üzemeltetésére és vizsgálatára.

Munkám során az ESA (European Space Agency) ESEO (European Student Earth Orbiter) misszió plazmadiagnosztikai műszerének, az LMP (Langmuir Probe) tesztelésére alkalmas eszközt készítettem el. A megvalósított eszköz az LMP CAN felületére csatlakozva szimulálja a payload-ok által generált tudományos és technikai adatok lekérésére, tárolására és lesugárzására használt műholdfedélzeti rádióadót, a HSTX (High Speed Transmitter) egységet. A begyűjtött adatokat a HSTX szimulátor számítógép számára USB porton elérhetővé teszi.

A dolgozat bevezető részében bemutatom az ESEO küldetést és röviden ismertetem a Langmuir szonda működését. A HSTX (High-Speed Transmitter) szimulátor felé támasztott követelmények definiálása után bemutatom a kommunikációs protokoll sajátosságait. A követelmények alapján definiálható az áramkör blokkvázlata. Ismertetem a kapcsolási rajz megalkotása során figyelembe vett szempontokat, valamint bemutatom a Nyomtatott Áramköri Tervet, majd az elkészült eszközt. Vázolom a programozás előtt megalkotott funkcionális blokkvázlatot, kitérek a program sajátosságaira, majd az eszköz működésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.