Multimédiás Mérőszonda fejlesztése és implementálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jeney Gábor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A diplomadolgozat a NETvisor Zrt. szolgáltatásminőség monitorozására alkalmas eszköz, a MiniProbe egy mérőmodulját mutatja be. A dolgozat koncentrál a saját munkára, a termék teljes leírása a www.netvisor.hu URL címen megtalálható.

Az 1. fejezetben betekintést nyerhet az Olvasó a VoIP protokollokba, ezen belül is a SIP protokoll részletes működésébe, a logikai entitások leírásába, valamint a médiát szállító, UDP transzport protokoll felett működő RTP protokollba. A következő két fejezet az implementált mérőmodulokat ismerteti. A 2. fejezet az aktív és passzív VoIP modul leírását, míg a 3. fejezet a video adatfolyamok monitorozását szolgáló mérőmodul leírását tartalmazza. Ezen két fejezet ismerteti a mérések megjelenítéséhez használt üzenetformátumokat, a tesztelési eredményeket példákon keresztül.

Az aktív mérések során a hívás két végpontját egy-egy mérőszonda képzi, míg passzív mérések esetén két valós telefon, vagy softphone a két végpont és a mérőmodul ezek közötti jelúton van elhelyezve. A videó jellel kapcsolatos mérések során bemutatásra kerül egy egyszerű TCP/UDP monitorozást végző modul, amely a HTTP üzenetek feldolgozásán át a TCP újraküldések számáról nyújt információt. Egy másik része a videó monitorozásnak az OTT modul, amely adatfolyam jellegű videólejátszások mérését teszi lehetővé, például a lejátszó bufferének mérésével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.