Multimédiás e-learning alkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kósa Zsuzsanna Mária
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Diplomatervem elkészítésére az e-learning témáját választottam. Célul tűztem ki egy olyan e-learning rendszer megalkotását, mely már a tervezéstől figyelembe veszi a nagyobb mennyiségű videó és kép használatát. Emellett fontos szempontnak tartottam a könnyű használatot. A most létező szoftverek rengeteg funkcióval rendelkeznek, a felhasználók többsége ennek csak töredékét igényli. A BME-s gyakorlathoz alkalmazkodva használható rendszer készíthető kevesebb funkcióval is. Alkalmazkodtam ahhoz az elváráshoz, hogy moduláris szerkezetű, a szabványokkal kompatibilis és model-view-controller szemléletű rendszer kialakuljon ki.

Áttekintettem a szakirodalmat és a létező e-learning rendszereket. Megterveztem a rendszert, melynek során meghatároztam a felhasználói csoportokat, és végiggondoltam a fő folyamatokat. Specifikáltam egy valós tanszék méretei alapján a működési környezetet, a várható felhasználók, és elérések számát, a tárigényt, és elgondoltam egy lehetséges szerver megvalósítást. Kiválasztottam a megvalósítási szoftverkörnyezetet, hozzá a Symfony keretrendszert. Létrehoztam a rendszert kiszolgáló a 13 táblából álló adatbázist. Megalkottam a felhasználói felületeket, és megvalósítottam jogosultságkezelést. Kialakítottam a BME gyakorlatnak megfelelő tantárgy- és kurzuskezelést. Implementáltam a leckék létrehozására és bennük felhasznált tartalmak feltöltésére szolgáló részeket. E kettőt egymástól elkülönítettem. Így hasznos tartalmak az azokat tartalmazó leckék nélkül is bekerülhetnek a rendszerbe, valamint egy többször felhasznált média fájlt nem kell minden egyes alkalommal redundánsan elmenteni.

Így elkészült egy rendszer, mely egyesíti az oktatást szervező, tananyagmegosztó, és tananyag létrehozására szolgáló funkciókat, jól használható multimédiás tananyagok kezelésére, alkalmazkodik a BME-s ügymenethez, és a SCORM szabvánnyal kompatibilis. Az elkészült rendszeren fejlesztő és felhasználói tesztet hajtottam végre. Az eredményeket részletesen dokumentáltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.