NI cRIO analóg bemeneti modul tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A National Instruments compactRIO (cRIO) mérésadatgyűjtő rendszerébe különböző funkciójú modulok illeszthetők, és ennek köszönhetően a termékcsalád sok területen kiválóan használható.

A feladat egy ezzel a rendszerrel kompatibilis 16 csatornás analóg-digitális átalakító modul tervezése volt. A jelenleg rendelkezésre álló moduloktól ez abban különbözik, hogy a 16 csatornán időben szinkron módon képes mintavételezni, és a jelet 24 bites felbontással digitalizálja. A tervek szerint a modul egy akusztikus szenzorhálózat jeleit gyűjti majd össze, ahol fontos tényező a beérkező jelek időbeli eltérése a hangforrás szenzoroktól mért távolságának pontos meghatározása miatt. Ezért volt lényeges szempont az időben szinkron mintavételezés.

A modulból két változat készült. Az első változat megtervezése és összeszerelése után elkészítettem az eszköz meghajtó programját és a programozható logikák konfigurációit. Ennek segítségével végeztem a működés ellenőrzéséhez szükséges méréseket. Az így gyűjtött információk és tapasztalatok alapján, az analóg bemeneti csatornák zajának csökkentése érdekében átterveztem a modult. Ezzel a változattal is elvégeztem a méréseket, és összehasonlítottam a két eszköz eredményeit.

A tesztek alapján mindkét modulváltozat alkalmas arra, hogy akár 16 mikrofont rácsatlakoztatva akusztikus méréseket végezzenek vele. A tervezett alkalmazás mellett számos más ipari és orvosi mérési feladat esetén is alkalmazható lesz majd a jövőben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.