Nagyméretű forráskódtárak inkrementális statikus analízise

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szárnyas Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Nagyméretű, komplex szoftverek fejlesztésekor a közreműködők számának növekedésével a kódban is gyakrabban fordulhatnak elő hibák. Ezek kiküszöbölésére jelenleg is rendelkezésre állnak megoldások, mint például a statikus analízis, amely többek között automatikusan ellenőrzi, hogy a kód megfelel-e a kódolási szabályoknak.

A statikus analízis a gyakorlatban sokszor lassú és drága művelet. Különösen folytonos integrációs alkalmazása során jelent skálázhatósági kihívást, mert minden módosítás után újra kell futtatni az ellenőrzést a teljes kódbázison. Ugyanakkor nagy igény jelentkezik a statikus analízis technológiák gyorsítására, mivel a gyakorlatban a tesztelést és így a fejlesztés egészét jelentősen gyorsíthatja, hiszen segíti a hibák korai szűrését.

Az egyik lehetséges megoldás az inkrementális feldolgozás. A szakdolgozat keretében olyan rendszert készítettem, mely segítségével a felhasználók által definiált problémákra magas szinten, gráfminták alapján lehet keresni. A rendszer inkrementalitásának lényege, hogy a lekérdezések kiértékelése és riport első generálása után a rendszer hatékonyan fel tudja dolgozni a kód változásait is, így a későbbi futások jóval hatékonyabbak.

A rendszer működőképességének igazolására olyan méréseket terveztem, melyek nyílt forrású programkódok analízisfolyamatainak végrehajtásával betekintést nyújtanak a rendszer skálázhatóságára az elemzett kódbázis méretének tükrében. Ezeket a méréseket elosztott környezetben végeztem el.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.