Nagytávolságú WDM hálózat megbízhatósági modellezése és vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Cinkler Tibor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Nagy kiterjedésű hálózatok tervezésekor fontos szempont, hogy az összeköttetésekre bizonyos megbízhatósági feltételek teljesüljenek. A minél jobb szolgáltatás biztosításának érdekében törekedni kell a hálózati hibából fakadó kiesés minimalizálására.

Gerinchálózati összeköttetések esetén különösen nagy jelentősége van annak, hogy a hibamentes működés biztosítva legyen, a szállított aggregált forgalom miatt. Szakdolgozatom első részében bemutatom a WDM technológia alapjait, és az új hálózati funkciókat, amelyek segítségével megvalósítható a dinamikus működés optikai szinten is. Ezek a hálózati automatizmusok nagyban hozzájárulnak a szolgáltatás minőség növekedéséhez, és a távközlési vállalat működési költségeinek a csökkentéséhez.

Második felében az előzőek során ismertetett eszközökre építő teszt hálózaton végzem el annak a vizsgálatát, hogy az egyes bővítési lehetőségek mekkora mértékben képesek növelni a hálózat megbízhatóságát. Ennek elvégzéséhez egy programot készítettem, amivel hatékonyan tudom a számításokat elvégezni. A tesztesetek eredményéből következtetni tudok arra, hogy egy adott megbízhatósági értéknek az eléréséhez milyen fejlesztéseket érdemes végrehajtani a hálózatban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.