Napelemes rendszerek modellezési és optimális irányítási kérdései

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó József
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Az emberiség egyik aktuális kihívása nem más, mint a rendelkezésre álló erőforrások gazdaságos kihasználása. Mivel megfigyelhető a megújuló energiarendszerek telepítésének elterjedése, nem meglepő, hogy a napelemekből kinyerhető teljesítmény maximalizálásának az igénye is megjelent.

A lehető legnagyobb teljesítmény előállítása érdekében a napelemes energiarendszerekbe egy úgynevezett MPPT algoritmust kell beépíteni. Ennek a diplomamunkának a fő célja, hogy a szakirodalomban fellelhető algoritmusokat (például Perturbation&Observe (P&O), Incremental Conductance (INC), Fractional Open Circuit Voltage (FOCV), Fuzzy Logic Control (FLC)) megvizsgálja és bizonyos javítások eszközölésével hatásfokait növelje. Az elvégzett szimulációk eredményeit látva megállapíthatjuk, hogy a statikus és dinamikus hatásfokok a továbbfejlesztett algoritmusok esetében magasabbak. Az elméleti eredményeket végül egy valós panelen elvégzett méréssorozat is igazolja. Azonban ezen mérések során további fejlesztésekre való igény merült fel.

A munka egy másik fő vizsgálódási iránya az űrben használt napelemekhez kapcsolódik. A dolgozat tartalmazza a földönkívüli körülmények hatásának leírását valamint egy rövid áttekintést a műholdakon található napelemes rendszerek felépítéséről.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.