Napkollektoral támogatott fűtésrendszer modellezése és irányítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Harmati István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban a megújuló energiaforrások használata egyre nagyobb szerepet kap. A családiházak fűtésére főként a napkollektorok hasznosítása terjedt el. A napenergia- hasznosító technikák jó hatásfokkal biztosítják a napsugárzásból termelt hőt. A termelt energia felhasználható meleg víz előállításához, épületfűtéshez, úszómedencék fűtéséhez vagy akár napenergiás hűtéshez is. Hatékony felhasználásuk alapja a házban és közvetlen környezetében található hőtechnikai eszközök termodinamikai modelljének felállítása, szimulációs környezetben történő implementációja, illetve integrációja.

Szakdolgozatomban egy olyan blokk-orientált modellt készítek Matlab Simulink környezetben, amelynek segítségével a fűtésrendszer minden pontján nyomon követhető a hőmérséklet. A rendszer az elkészült blokkokból (kollektor, víztartály, hőcserélők, kazán, medence stb.) tetszőlegesen megépíthető és szimulálható.

A modell ismerete után lehetőség nyílik a rendszer intelligens irányítására. A szakdolgozat végén egy fuzzy szabályozást készítek, majd integrálom az elkészített Simulink modellbe. A tervezett fuzzy irányítással nagyobb hatásfok érhető el, mint egy rögzített tömegáramú szabályzóval és a rendszer stabilitása is megnő.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.