Napkövető rendszerek tervezése és modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Varga Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A megújuló energiaforrások hasznosítása növekvő tendenciát mutat napjainkban. Ez betudható a világszinten növekvő energiaigénynek, a megújuló technológiák csökkenő költségeinek, a fosszilis energiahordozó készletek csökkenésének és a környezettudatosság terjedésének. A napenergia hasznosításának számos módja van, melyek közül a napelemek alkalmazásával megvalósított villamosenergia-termelés egy feltörekvő technológia. A fotovillamos elem az elektromágneses sugárzást közvetlenül villamos energiává alakítja. A napelemek teljesítménye napkövető rendszer telepítésével növelhető.

A szakdolgozat célja, hogy bemutassa a fotovillamos elem működését, a napelemes rendszerek felépítését és a napkövető rendszerek működési elvét. Meghatározásra kerülnek egy kisebb energiaszükségletű eszközt (például hordozható rádiót vagy tartalékvilágítást) energiával ellátni képes kéttengelyű napelemes napkövető rendszer szükséges funkciói. A dolgozatban bemutatom a rendszer mechatronikai modelljét, melyet az elektronika, tartó struktúra és algoritmus megtervezése követ. Megépítem a tervezett rendszer prototípusát, melyhez szükséges az állvány legyártása, komponensek kiválasztása, az elektronika összeszerelése és a szoftver mikrokontrollerre implementálása.

Végül a rendszer tesztelése, a tervezési és megvalósítási folyamatok értékelése és a rendszer továbbfejlesztési lehetőségei kerülnek bemutatásra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.