Naplóüzenetek terhelésfüggő elosztása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szeberényi Imre
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az IT rendszerek növekedésevel a keletkező napló üzenetek száma is megugrott. Ezt a nagymennyisegű napló üzenetet a napló menedzser szoftvereknek fel is kell dolgozniuk. Ám, a hatalmas mennyiség miatt a szoftverek könnyen túlterhelté válnak és így üzenetveszteséget eredményezhet. Ennek elkerülésére lehetőség van úgy, több példányban indítjuk el a napló menedzsment eszközt és a beérkező üzeneteket pedig szétosztjuk közöttük.

A szakdolgozatom célja a syslog-ng napló mendzsement eszköz felkészítése az üzenetek terhelés alapú elosztására, egz új modul hozzáadásával. A syslog-ng egy magyar fejlesztesű szoftver, amely képes napló üzeneteket fogadni, tárolni és továbbitani más programoknak. A terheléselosztó modul elkészítéséhez figyelembe vettem a már rendelkezésre álló algoritmusokat, ez alapján dolgoztam ki újabb, naplóüzenet elosztására alkalmas algoritmusokat.

Az elkészült alkalmazás teljesítményét az előzetes mérések alapján értékeltem. A teljesítmény mutatók alapján pedig finomítottam az elkészült szoftveren. A így kapott módosított változat teljesítményét is megvizsgáltam. A kapott eredmények alapján, dolgozatom zárásaként, javaslatokat tettem a felhasználására ésjövőbeni továbbfejlesztésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.