Négy vevős UWB rádió lokátor tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Fehér Gábor
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Napjainkban a hordozható kommunikációs eszközök terjedésével illetve a technológia fejlődésével növekvő igény mutatkozik mindenhol elérhető, nagysebességű, vezeték nélküli kommunikációs eljárásokra.

Az UWB-IR egy új vezeték nélküli technológia, mely számos területen eredményesebben használható, mint versenytársai. A szélessávú jelek előnyei főként beltéri, reflexiókban gazdag környezetben mutatkoznak meg, ahol az időben keskeny impulzusoknak köszönhetően nagyon jó eredmény érhető el a jelek detektálásánál. Ezen tulajdonságainak köszönhetően kijelenthető, hogy az UWB-IR a válasz a mai kor technológiai kihívásaira a nagy időbeli felbontást igénylő alkalmazások területén.

Éppen ilyen alkalmazási terület a manapság nagy figyelmet kapó beltéri helymeghatározás. Mára már alapvetőnek számít a GPS-alapú helymeghatározás használata különböző eszközökben, ám a rendszer korlátai miatt erre csak szabad ég alatt van lehetőség. A beltéri, nagy pontosságú helymeghatározáshoz minden szükséges eszköz és technológia adott, ám egy ilyen rendszer kiépítése egy-egy épületben nagy költségekkel járna, talán ez az oka, hogy elterjedése még várat magára.

Az UWB-IR alkalmazása azonban erre a problémára megoldást kínál. Segítségével gazdaságosan megvalósítható a fentebb bemutatott rendszer és alternatíváinál korszerűbb színvonalú szolgáltatást nyújt.

Jelen munka egy ilyen rendszer megtervezését és megvalósítását mutatja be, részletesen kitérve a hardver- és szoftverszintű megoldásokra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.