Négyrotoros mini helikopter készítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság a mikrokontrollerek, szenzorok fejlődésének köszönhetően egyre több az olyan alkalmazás, amikor egy jármű képes a környezet hatásaira reagálni, önmagát vezérelni. Szakdolgozatom témája egy ilyen eszköz, egy négyrotoros helikopter megtervezése, megépítése. A kitűzött cél az volt, hogy a kvadrokopter, önmagát vezérelve, képes legyen lebegni.

Egy ilyen komplex alkalmazás megtervezése során elengedhetetlen, hogy az egyes alkatrészeket alaposan megismerjem, így választani tudjak a különböző megoldási lehetőségek közül. Feladatom volt a tápellátás, illetve a meghajtás elemeinek kiválasztása, így szakdolgozatomban ismertetem ezeket, valamint elemzem a döntési szempontokat.

Következő lépésként elkészítettem a kvadrokopter kapcsolási rajzának tápegységgel, valamint motorokkal kapcsolatos részét, majd megterveztem a nyomtatott áramkört, ezt a folyamatot is bemutatom lépésről lépésre.

A hardver elkészítése után a szoftver megírása volt a feladatom. Meg kellett oldanom a szenzorok és a mikrokontroller közti kommunikációt, a beérkező adatok feldolgozását, valamint az egyes motorok vezérlését.

Az utolsó fejezetben bemutatom a kvadrokopter tesztelését, valamint a folyamat közben felmerült problémákat és megoldásaikat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.