NodeJS fejlesztési keretrendszerek összehasonlítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A szakdolgozat bemutatja egy három rétegű alkalmazás tervezését és fejlesztését a Node.js futtató környezetben azzal a céllal, hogy két széleskörűen elterjedt könyvtár a React- és az Angular keretrendszer szolgáltatásait összehasonlítsa és megmutassa a köztük rejlő különbségeket.

Az összehasonlítást egy részvénypiac szimulációs alkalmazás tervezésén és implementálásán keresztül követi, amiben egy-egy kliens készül az egyes keretrendszerek használatával és ezután, a keretrendszerek által nyújtott lehetőségek kerülnek kifejtésre. A legfontosabb tulajdonságok a könyvtárat fejlesztő cég (a karbantartás és a támogatás miatt), a nyújtott szolgáltatások, más könyvtárakkal való együttműködés és a fejlesztők betanulási ideje.

Elsőlépésként, a kívánt alkalmazás követelményei kerülnek részleteiben kifejtésre, majd elkészül a modell valós részvénypiacok folyamatainak tanulmányozásával. A modellkészítés során létrejönnek az elkerülhetetlen egyszerűsítések a program megvalósíthatósága és a felhasználói élmény érdekében. Következő lépésként a terv leír egy alkalmazást, ami megfelel a követelmények által definiált feltételeknek és bemutatja ennek architektúráját. Az architekturális terv alapján az egyes rétegek tervezésre kerülnek.

A tervezést követően az alkalmazás megvalósításra kerül kizárólag JavaScript alapú technológiák felhasználásával. A szerver oldali alkalmazás JavaScriptben készül és megvalósítja a szimulációt, aminek adatait egy dokumentum adatbázisban tárolja, a MongoDB-ben. Az implementáció során, elkészül a két kliens és ezáltal a két keretrendszer használata bemutatásra kerül. A React kliens a JavaScript legújabb verzióját használja, míg az Angular a dokumentáció által is javasolt TypeScript-et.

Végül, a szakdolgozat arra a következtetésre jut, hogy az összehasonlítás a kezdetektől igazságtalan hátrányba helyezte a React-ot, mivel a React egyszerűen egy grafikus felületi elem könyvtár, míg az Angular egy teljes és az előkerülő feladatok többségéhez megoldást nyújtó keretrendszer. Egyértelmű győztes nem kerül kiválasztásra, az erősségek és hiányosságok kerülnek összefoglalásra és két helyzet kerül felvázolásra, amelyekben az adott keretrendszer választása megfelelő.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.