OSPF hálózat felderítő eszköz fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az OSPF (Open Shortest Path First) egy széles körben elterjedt kapcsolatállapot alapú forgalomirányítási protokoll a számítógép hálózatok világában. A protokoll lehetővé teszi, hogy a hálózati eszközök emberi beavatkozás nélkül képesek legyenek felderíteni a hálózat felépítését, majd ennek ismeretében meghatározni a különböző célokhoz vezető legrövidebb útvonalakat, másodpercek alatt alkalmazkodva az hálózatban bekövetkező változásokhoz is.

Mivel az OSPF hálózatok üzemeltetése összetett feladat, szükség van egy olyan szoftveres eszközre, amely segítségével a hálózat topológiája és fő paraméterei látványosan, grafikus formában megjeleníthetők, ezzel segítve például a meghibásodott eszközök kiszűrését.

Jelen dolgozat egy Java programozási nyelven készült kliensalkalmazás fejlesztését mutatja be, amely képes egy OSPF protokollt futtató hálózati eszköz parancssoros interfészére kapcsolódva adatokat lekérni, majd ezeket feldolgozva megjeleníteni a vizsgált hálózat topológiáját.

A dolgozat első részében az OSPF protokoll működési elve, üzenetformátumai kerülnek ismertetésre. Ezután a készített szoftver tesztelésére szánt minta virtuális OSPF hálózat összeállításának ismertetése következik. Ezt követi az elkészült alkalmazás felépítésének részletes ismertetése, a grafikus felület bemutatása. Végül a szoftver a mintahálózaton és valós teszthálózaton való tesztelésének eredményeire térek ki.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.