Okos kaptár tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A szakdolgozat egy saját teleppel rendelkező, külső és belső környezetének értékeit monitorozó okos kaptárat mutat be. Az irodalomkutatás és tervezés célja egy olyan valódi körülmények között használható egység létrehozása volt, mely a méhészek munkáját nagy mértékben segíti. Bemutatásra kerültek a jelenleg létező okos kaptár megoldások, a méhek jelenkori egészségügyi problémái, a felhasznált elemek, a használt mind belső, mind pedig külső kommunikációs csatornák kommunikációja a központi egységgel és a megvalósított szerver által létrehozott felhasználói felület.

Maga a kaptár a tárgyak internete, vagyis az IoT témakörébe tartozik, mivel az egység adatokat gyűjt, melyek majd az internet felhasználásával egyedi kommunikációs protokollokat használva megosztásra kerülnek a felhasználókkal. Az IoT egy viszonylag új koncepció, mely az internet elterjedésének és az elmúlt évtizedekben végbemenő robbanásszerű technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre nagyon népszerűségnek örvend.

A szakdolgozat részeként megvalósult egy külső forrásból tölthető, saját telepről akár egy hónapig is működő, a kaptár belső zaját és hőmérsékletét megfigyelni képes, valamint annak térmeghatározására alkalmas, MQTT protokollon keresztüli kommunikációra képes rendszer, mely a lokális hálózatot felhasználva üzeneteke továbbít a Node-RED szerver részére. A szerver által megvalósított felhasználói felület segítségével pedig képesek vagyunk ezeknek az értékeknek az elemzésére és monitorozására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.