Ólomsavas akkumulátorok modellezése és megfigyelő tervezése impedancia spektroszkópia használatával autóipari alkalmazásokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Mind a jelent, mind a jövőt tekintve autóipari alkalmazásokban (pl. start-stop rendsze-rek, drive-by-wire) egyre nagyobb teret nyer az energiamenedzsment, melynek elengedhetetlen része az akkumulátorok állapot¬becslése. Fontos, ugyanakkor nem triviális méréstechnikai feladat, hogy működés, illetve töltés és merítés közben online becsüljük az akkumulátor állapotváltozóit. A Robert Bosch Kft. által kifejlesztett intelligens szenzor méri az akkumulátoron átfolyó áramot, a kapocsfeszültséget és a hőmérsékletet. A szenzor ezekből az adatokból szá¬mítja pl. az akkumulátor töltöttségi állapotát, illetve egyéb, az energiamenedzsment számára hasznos állapotváltozókat.

A diplomaterv fő témája, hogyan mérhetjük az akkumulátor belső, ohmikus ellenállását. Bemutatásra kerül az elektrokémiai impedancia-spektroszkópia, amely arra szolgál, hogy az akkumulátorok impedanciáját laboratóriumi körülmények között analizálni tudjuk. Ez a módszer referencia mérésként használható a belső ellenállás mérés szem¬pontjából. A diplomaterv másik fő témája a rekurzív identifikációs módszeren alapuló belső ellenállás mérés. A diplomaterv eredményeként elkészült MATLAB Simulinkben egy megfigyelő modell, amely autós környezetben képes mérni az akkumulátor belső ellenállását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.