Omron CJ2H típusú PLC-n alapúló rendszer tervezése nehézipari környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Kardos Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Tömörítői üzem technológiájának és folyamatirányításának megismerése után tanulmányoztam az OMRON CJ2H PLC tulajdonságait, felhasznált kiegészítő moduljait, valamint fejlesztőkörnyezetét.

Miután kellően átláttam a rendszert, elkészítettem a PLC programnak azokat a részeit, melyek feladatom kiírásában szerepelnek. Ezek a részek az analóg jelek beolvasása, korrigálása, digitális szűrése, valamint a mért mennyiségek kiszámítása, és ezek hőmérséklet- és nyomáskorrekciója.

Az analóg jelek beolvasásához tartozik a hőmérséklet értékek kezelése is. Ezt a programrészt létradiagram formában programoztam, a létrába illesztett utasításokkal kiegészítve. Ilyen alacsony szinten jól kézben tartható a ciklusidő, mivel pontosan tudjuk, hány elemi utasítást hajtunk végre, viszont a létrehozott program nehezen átlátható, így a későbbiekben, az üzemben tartás során jelentkező hibák javításához újra vissza kell fejteni egy-egy programrészt. Az átláthatóság javítása érdekében a további részeket funkcióblokkok segítségével írtam meg.

A funkcióblokkok programozása már egy magasabb szintű strukturált nyelv használatát teszi lehetővé, ezért a választott algoritmusok megvalósítása lényegesen egyszerűbbé vált, gyakorlatilag a változók konverziója után a megfelelő képlet megadásával elvégezhető volt.

A PLC program megírása után SCADA és HMI rendszerben létrehoztam egy olyan panelt, melyen modulok és csatornák szerint, áttekinthetően megtalálhatók a PLC által szolgáltatott értékek. A kezelő azonnal látja, ha vezetékszakadás történik, és a műszerész le tudja olvasni, melyik csatornát kell megvizsgálnia

A Tömörítő üzem novemberi leállására működőképes volt az új program, a különböző programrészeket sikeresen illesztettük egymáshoz. A PLC a tömörítői műszerszekrényébe került, ahol azóta is üzemel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.