Online konkurencia követés

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Tibor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Üzleti célú weboldalak esetében elengedhetetlen, hogy az oldal üzemeltetői folyamatosan monitorozzák annak teljesítményét, és nyomon kövessék a versenytársakat. A felhasználók egyetlen kattintással el tudják dönteni, hogy melyik cég szolgáltatása szimpatikusabb számukra. A dolgozatom elején sorba vettem azokat az eszközöket, amik weboldalak monitorozásával segíthetik az üzleti döntéshozókat. Itt kiderült, hogy a jelenlegi megoldások általában körülményesen szabhatóak csak személyre, illetve nem támogatják a nagyon nagy mennyiségű adat kezelését.

Erre az igényre reagálva fogtam bele egy olyan rendszer megtervezésébe, ami képes nagy mennyiségű adat kezelésére, és kellően rugalmas ahhoz, hogy a felmerülő új adatforrásokat egyszerűen lehessen integrálni.

A programom alapjául a MongoDB adatbázis-kezelő rendszert választottam, ami a hagyományos relációs adatbázis-kezelőkkel szemben nem sorokban és táblákban tárolja az adatokat, hanem JSON formátumú dokumentumokban és kollekciókban. A technológiát elsősorban rugalmassága miatt választottam, de jól használható elosztott környezetben is. Az adatbázis horizontális skálázását a fölötte lévő alkalmazás réteg megváltoztatása nélkül végre lehet hajtani.

A dolgozatom további részében ezt az új adatbázis-kezelő technológiát mutattam be, illetve arra alapozva egy PHP nyelven íródott, rugalmasan bővíthető rendszert készítettem. A program magja egy általános várakozási sor, amihez egy modulárisan kiegészíthető weboldal elemző osztályt írtam.

A rendszer gyakorlatban való tesztelése közben kerültek felszínre a NoSQL alapú adattárolás hátrányai, mint például a technológia fiatal korából fakadó segédeszközök hiánya, vagy a denormalizált struktúrából fakadó nagyobb felelősség az alkalmazás rétegen.

A program képes volt valós problémák megoldására, azonban számos további fejlődési lehetőség előtt áll.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.