OpenCL fejlesztési technológia használata FPGA környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Számításigényes feladatok és algoritmusok gyorsítására alkalmazhatunk alkalmazás specifikus segédprocesszort felhasználó architektúrákat. A magasszintű fejlesztési eszközök hatalmas lehetőséget adnak gyors fejlesztési ciklusok kialakítására, ezzel spórolva értékes emberi erőforrást és kialakítva rövidebb piacra kerülési időt. Az OpenCL egy nyílt szabvány heterogén számítási rendszerek kialakítására, ezáltal egyre nagyobb figyelmet és népszerűséget szerez a területen.

A diplomaterv kezdetén betekintést nyerünk a számításigényes feladatok világába. Ezután az OpenCL szabvány ismertetése kövezkezik, amit a két legnagyobb FPGA gyártó, a Xilinx és az Altera OpenCL fejlesztési környezetének bemutatása követ. Néhány egyszerű példa alkalmazás teljesítményének vizsgálata után egy komplex sávkövető, vezetés támogató algoritmus FPGA által gyorsított implementációját készítettem el és mutatom be.

A terv célja áttekintést nyújtani az OpenCL technológia FPGA-n történő alkalmazásáról, különösképp a számítási teljesítményt és a hatékonyságot előtérbe helyezve.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.