Optikai és vezeték nélküli összeköttetések integrálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Berceli Tibor
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A jövőbeli 5G rendszerekben elkerülhetetlen az optikai és vezeték nélküli összeköttetések integrálása, ugyanis a Radio over Fiber rendszerek kis veszteségű, kis késleltetésű, nagy hatótávolságú összeköttetéseket tesznek lehetővé.

Az ilyen hálózatokban elvárás az összeköttetés rugalmassá tétele, a különböző paraméterek (vivőfrekvencia, sávszélesség, modulációs formátum stb.) igény szerinti változtatása, mely szoftveres úton valósul meg. A szoftverrel konfigurált működéshez megfelelő hardverre van szükség: többsávú vagy szélessávú antennákat, keverőket, erősítőket, hangolható jelforrásokat és szűrőket kell építeni.

A diplomaterv egyik feladata egy kísérleti integrált optikai és vezeték nélküli összeköttetés vizsgálata, szoftveres vezérlése. Az összeköttetés optikai része egy lézert, modulátort, optikai szálat és detektort tartalmaz, melynek kimenetét antennára kötjük, és a sugárzott jelet a vevő veszi. A szoftverrel vezérelt adó a lézer modulálójelét szolgáltatja.

A diplomaterv második fele három szélessávú mikrohullámú áramkör tervezését és mérését írja le. A tervezett keverő, szoftveresen hangolhatú jelforrás és hangolhatú sáváteresztő szűrő mind a 8,5 9,5GHz es sávban működnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.