Órarendtervező szoftver .NET platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozat készítése alatt elmélyedtem az órarendtervezés problémakörében, és ennek során megnéztem, hogy milyen igények merülnek fel, és erre milyen megoldások születtek már.

Először megnéztem egy középiskola órarendjét, és megvizsgáltam, hogy mi alapján készítik el a beosztást, a beosztás során milyen tényezőket vesznek figyelembe, és ezeket milyen súllyal. Megfigyeltem, hogy ha a folyamat teljesen nem is, de nagyrészt automatizálható, amennyiben az igényeket ismerjük.

Ezután megnéztem, hogy az órarendtervezés milyen nehézségekkel jár, majd már létező megoldások után kutattam. Az implementálás során először egy egyszerű beosztás elkészítése, majd később egy jobb megoldás keresése volt a cél. Ehhez azonban szükséges volt meghatározni a „jobb” fogalmát, így bevezettem mérőszámokat, melyek alapján értékelni lehetett a végeredményt. Miután számokban kifejezhető volt az eredmény, keresni kellett optimális vagy optimálishoz közelítő megoldást. Ezek közül a genetikus algoritmusra esett a választásom.

Végezetül kialakítottam az értékelés szempontjait és leteszteltem az elkészült algoritmust. A mérőszámok esetében figyelembe vettem, hogy milyen igények vannak a középiskolában, és igyekeztem olyan szempontokat meghatározni, melyek a diákok és tanárok érdekeit is szolgálják.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.