Orvosi termográfia szerepe a dohányzás okozta perifériás keringészavarok kimutatásában

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vicsi Klára
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az orvosdiagnosztikai termográfiás vizsgálatok manapság egyre nagyobb teret hódítanak hazánkban is, segítségével számos betegség igen korai fázisban felfedezhető. A jelenlegi gyakorlatban a páciensről csak statikus képek készülnek álló helyzetben, majd ezek kiértékelésével a vizsgálat be is fejeződik. Fontos olyan eljárások, mérési módszerek kifejlesztése, melyek a diagnosztikai palettát szélesítik, az infravörös emissziós képalkotásban rejlő lehetőségeket bővítik.

A diplomatervem során egy saját mérési módszer alkalmazhatóságát vizsgálom, amikor is a vizsgált személyek egyik kezét lehűtöm, majd a termográfiás készülékkel a visszamelegedését figyelem úgy, hogy az ujjak hőmérsékletét egy standardizált ponton mérem, meghatározott időközönként. A vizsgált személyeket 4 csoportra osztottam: nem dohányzó kontroll, enyhe dohányos, közepesen dohányos és erősen dohányos.

A dohányzás, már igen rövid távon is az endothel sejtek diszfunkcióját okozza, így rontja a mikrokeringést, ami lassítja a termoregulációs folyamatot. Méréseimet, hipotéziseimet erre a jelenségre alapoztam. Feltételeztem, hogy a dohányzás hatására romlott mikrokeringésű kéz lassabb, inhomogénebb visszamelegedést produkál a dohányzás súlyosságának megfelelően. A mért eredmények közti véletlen eltérések kizárására kétmintás t-próbát alkalmazok.

A dolgozatomban először bemutatom a termográfia fizikai hátterét, az infrakamerák működési elveit, fajtáit. Majd a termoregulációt és az ehhez kapcsolódó anatómiai-élettani folyamatokat, a dohányzás ezen funkciókat rontó hatásait. Ezt követően az orvosi termográfiás vizsgálatokat, hipotézis vizsgálatok matematikáját, majd saját eredményeim közlöm, ezeket értékelem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.