Otthoni alvásmonitorozásra alkalmas rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Pataki Béla József
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Alvásra az emberiség minden tagjának szüksége van. Amennyiben az alvás folyamata megzavart, nem vezet az egyén testi-szellemi feltöltődéséhez, inszomniáról beszélhetünk. Az alvás folyamatát a 20. század közepétől kezdve vizsgálják poliszomnográfiával, aminek következtében feltárták az alvásra jellemző szakaszokat, betegségeket. Ez a vizsgálat azon túl, hogy igen költséges, kellemetlenséget okoz a vizsgált páciensnek is, megváltoztathatja alvását az a tény, hogy megfigyelik. Számos kutatás irányul arra, hogyan lehet otthoni környezetben hosszú távú alvás-monitorozást végezni a beteg életének nagymértékű megzavarása nélkül. Dolgozatomban ezen kutatások közül mutatok be néhányat, és megpróbálom a sort bővíteni egy ígéretesnek tűnő vizsgálati módszerrel, a mozgásérzékelős alvásdetektálással.

Egy, az ágy végében elhelyezett mozgásérzékelővel képesek lehetünk testszenzor felhelyezése nélkül információkat gyűjteni az egyén éjszakai mozgásairól, melyek klasszifikálásával elkülöníthetjük az alváshoz tartozó természetes végtagmozgásokat az alvást megszakító ébredésektől. Az alvás-diagnosztikában elterjedt az alvásnapló készíttetése a beteggel, melynek során rögzítenie kell lefekvésének idejét, éjszakai ébredéseit, felkelését. Ez a gyakorlatban meglehetősen pontatlan, félrevezetheti a panaszok okát kutató orvost, ezen alvásnapló kiváltására, validálására is alkalmas lehet az eszköz.

A mozgásérzékelős alvásmonitorozó nem helyettesítheti minden esetben a poliszomnográfiás vizsgálatot, de betekintést nyújthat a beteg otthoni alvási szokásaiba, megalapozhatja egy klinikai vizsgálat szükségességét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.