Otthoni hálózat tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tóth Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Összefoglaló

Az otthoni környezetek fejlesztése a mai technológia fejlettség mellett már nem csak álom, hanem valóság. Különböző projektek épülnek arra a célra, hogy az ember életét és otthonát a lehető legkényelmesebbé tegyék. Ezen rendszerek fejlesztése és megvalósítási lehetőségei attól függnek, hogy háztartásainkat már ezek beépítésével tervezzük, vagy későbbi kiegészítő elemeket használunk fel.

Szakdolgozatomban egy olyan egységet terveztem meg, ami a stand-alone funkciói és mérései mellett képes egy hálózat elemeként működni. A hálózati kapcsolatot a LIN protokoll szolgáltatja, amely hálózatának kialakítása vezetékes tápellátást és megbízható kommunikációt tesz lehetővé az egész rendszer számára.

Dolgozatomat irodalomkutatással kezdem, melyben beszámolok a legfrissebb fejlesztésekről és trendekkel. Ezek figyelembevételével terveztem meg a rendszeremet, aminek az összefoglalásáról a rendszerterv fejezetben írok. Részletesen beszámolok a hardveres és a szoftveres tervezés menetéről, lépéseiről, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy mire érdemes odafigyelni, ha valaki egy ilyen rendszer fejlesztésén fáradozik. Ezek után írok a hardver élesztéséről, a szoftveres alapokról, az alkalmazott fejlesztői programok használatáról és szimulációiról, illetve a legvégén felsorolom az elkészítéséhez felhasznált jegyzeteket, forrásokat, szerzővel, címmel és dátummal ellátva.

E dokumentáció megírásakor arra törekedtem, hogy részletesen ismertessem azt a tudást és szemléletet, amire munkám során tettem szert. Megpróbáltam felhívni az olyan buktatókra az olvasó figyelmét, amiket én is elkövettem. Ezek ismeretében jobban és gyorsabban tudtam volna elkészíteni a feladatomat, de a hibáiból tanul az ember.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.